Украјинистика

Tuesday 13 September 2016

У гостима код Украјинаца

Недавно је у Београду поводом 25 година независности Украјине одржан туристички фестивал „У гостима код Украјинаца“ (20-30.8.2016. године).


Фестивал је организовала Амбасада Украјине у Репубици Србији, а свечано су га отворили, пресецањем хлеба, амбасадор Украјине Олександар Александрович и Маја Бајагић, заменица градског секретара за привреду.


Сви који су посетили овај фестивал имали су прилику да се упознају са историјом, културом, традицијом и гастрономијом Украјине, учествују у радионицама и квизовима, погледају изложбу о историји и знаменитостима Украјине.



На свечаном отварању сви гости су имали прилику да се послуже украјинском традиционалном кухињом, чују украјинску музику, виде како изгледа народну ношњу Украјинаца и  упознају се са самим програмом фестивала.



Како гостима не би било досадно, на штанду су их свакодневно дочекивали представници Амбасаде Украјине и волонтери са Филолошког факултета. Волонтерски тим су чинили  студенти и дипломци Групе за украјински језик и књижевност: Никола Недовић, Наташа Лазаревић, Мирјана Шуша, Александра Гладић, Милован Милојевић, Ивана Атанасковић, Милица Шево, Миленка Костић, као и будуће студенткиње украјинистике Теодора Камиџорац, Вања Кривокапић и Јелена Павловић.


Наши гости могли су сваког дана да погледају презентацију различитих предмета домаће радиности – савремену и класичну етно одећу, украјински вез, накит, изложбе фотографија и разноврсне сувенире.



Сам Дан независности Украјине прославили смо заједно са Украјинцима, туристима и гостима туристичког фестивала. На штанду се тог дана представљени украјински венци, шналице за косу, заставице, наруквице. Ко је хтео могао је да научи да прави занимљиве сувенире  - наруквице, магнете, предмете од глине, а најзанимљивије од свега – украјинске венце.


Свако је могао да учествује у наградној игри о туристичким атракцијама у Украјини. За тачан одговор на питање наши гости могли су да добију поклоне – украјинске слаткише, чајеве, играчке, књиге.


Били смо изненађени бројем туриста из Украјине који су дошли да посете Србију и Београд.
Тог дана деца су могла да науче да праве украјинске венце. Након тога у небо смо послали 25 плавих и жутих балона да бисмо на тај начин прославили 25. рођендан Украјине!



Пред сам крај фестивала, 28. августа, украјинска сликарка Дарија Тимонина је стигла у Београд. Њен први наступ на украјинском штанду на Калемегдану био је о украјинско-српском пријатељству. Историју украјинско-српског пријатељства осликала је украјинска уметница на песку. Причa je о томе да је некада давно мајка родила два сина,  два брата, од којих су потекли украјински и српски народ. Они су заједно расли, помагали се, заједно се  борили за ослобођење територије Србије  у 17. веку и током Другог светског рата, да су заједно раме уз раме штитили српске манастире на Косову, да данас они заједно граде своју будућност, засадивши дрво пријатељства – калину, као и то да ће они заувек остати верни пријатељи.



Последњег дана на нашем штанду посетиоци су могли да виде све што је претходних дана изложено. За крај смо гледали још једну анимацију на песку украјинске уметнице о томе како љубав не зна за границе и након тога затворили фестивал.


Сви који су нам се придружили у припремама, свакодневно били на штанду, вредно радили  били су позвани на свечани пријем  1. септембра 2016. године, који је амбасада организовала поводом Дана независности Украјине. На пријему уз пријатну атмосферу чуле су се хорске изведбе украјинске и српске химне, а украјинска уметница још једном је насликала на песку историју српско-украјинског пријатељства.  Свима је то било једно дивно искуство!


Све фотографије са фестивала можете видети у албуму на нашој ФБ страници

Текст и фотографије: Миленка Костић и волонтерски тим Групе за украјински језик и књижевност

No comments:

Post a Comment